Piercings in lippen en tongen kunnen leiden tot verlies van tanden. Dat is natuurlijk iets wat je zo veel mogelijk wil voorkomen. Een goed en gezond gebit is namelijk niet alleen erg prettig als onderdeel van een mooie uitstraling. Het is ook een belangrijke manier om gezond te kunnen blijven. Toch kiezen nog steeds veel mensen voor piercings. In deze blog willen we daar wat meer over met je delen.

Let op: Het is erg belangrijk om regelmatig te controleren of de staat van je gebit nog in orde is. Maak daarvoor minimaal eens per half jaar een afspraak met je tandarts voor een periodieke controle. Ben je op zoek naar een goede tandarts? Dan adviseren we je om contact op te nemen met iSmile Tandartsenpraktijk in Amsterdam.

Een modetrend met gevolgen

Piercings zijn een populaire modetrend, maar het kan zijn dat je niet lang mooi blijft als je er een in je mond krijgt. Een nieuwe studie toont aan dat orale piercing — zoals op de tong of de lip — tandverlies kan veroorzaken. Het dragen van orale piercings, zelfs gedurende relatief korte perioden, kan leiden tot aanzienlijke misvormingen van het gingivale weefsel (tandvlees) die mogelijk niet bevredigend reageren op chirurgie en in feite kunnen leiden tot tandverlies. De schade aan de tandvleeslijn komt door het constante contact tussen de orale sieraden en het tandvlees. De resultaten kunnen blijvend zijn. Ze omvatten:

  • Terugtrekkend tandvlees
  • Afgebroken of gebroken tanden
  • Zenuwbeschadiging of ontsteking op de plaats van de piercing
  • Parodontitis (wanneer de binnenste laag van het tandvlees en het bot van de tanden wegtrekken en pockets vormen) met losse tanden of tandverlies tot gevolg

Onderzoeken voor de mondgezondheid

Onderzoekers bespraken in een artikel vijf gevallen van jonge volwassenen met orale piercing sieraden en de gezondheid van het tandvlees in de buurt ervan. In elk geval had de patiënt een zekere mate van terugtrekkend tandvlees en letsel in de buurt van de plaats van de piercing. Drie van hen hadden tekenen van ernstige parodontitis.

In één geval vertoonde een 19-jarige vrouw al na vijf maanden duidelijke tekenen van terugtrekkend tandvlees. Dit soort snel optredende schade betekent dat het voor mensen met mondpiercings van cruciaal belang is om regelmatig de tandarts te laten controleren.

Het artikel meldt dat de meest gepiercete plaatsen in de mond de tong en de lip zijn. Tongpiercings kunnen het tandvleesweefsel achter de onderste voortanden beschadigen, terwijl lippiercings het tandvleesweefsel voor de onderste tanden kunnen beschadigen.

Pin It on Pinterest