Elke dag komen er mensen in een praktijk voor een consult over de vraag of ze Botox of injectable fillers nodig hebben om er jonger uit te zien. Het eerste wat de meeste specialisten dan doen is het gezicht van de nieuwe patiënt zorgvuldig observeren om te zien hoe het beweegt en hoe het er in rust uitziet. Dan hebben ze een gesprek dat klinkt als dit:

Dokter: Voor een optimaal resultaat moet je zowel Botox als een filler in je rimpels en plooien injecteren.

Patiënt: Waarom heb ik beide nodig? Ik dacht dat een spuitje Botox voldoende zou zijn.

Dokter: De Botox zal de spier verlammen zodat hij niet meer beweegt, maar je zult nog steeds rimpels en plooien hebben. Dus als je een glad voorhoofd wilt, heb je beide nodig.

Patiënt: Nou, hoe zit het met mijn fronsrimpels? Kan ik daar gewoon fillers voor krijgen?

Dokter: Zeker, maar je moet je ervan bewust zijn dat als je er geen Botox shots bij krijgt, de filler niet lang zal blijven zitten.

De toelichting

Dit is het moment waarop recente studies worden aangehaald die aantonen dat een combinatiebehandeling van Botox en fillers beter werkt dan een van beide behandelingen alleen. Botox en fillers zoals Restylane, Perlane, Prevelle, Juvederm en Radiesse werken verschillend. Botox verlamt de onderliggende gezichtsspier, terwijl vullers de huid voller maken en fijne lijntjes en rimpels gladstrijken. Jonge mensen met alleen oppervlakkige lijntjes hebben misschien alleen maar hoofdzakelijk Botox nodig.  Maar Botox zal diepe voorhoofdsgroeven of marionetlijnen (de verticale plooien die van mond tot kin lopen) niet doen verdwijnen – daarvoor hebben mensen fillers nodig.

Het probleem met fillers is dat ze vroeg of laat afbreken en door het lichaam worden geabsorbeerd. Hoe levendiger en actiever het gezicht, hoe sneller de filler wordt afgebroken.  Prevelle, een van de lichtere fillers, gaat ongeveer vier maanden mee, terwijl Perlane en Juvederm Ultra Plus ongeveer acht maanden tot een jaar meegaan. De duur van elke filler zal echter aanzienlijk toenemen als er eerst Botox shots worden gegeven in dezelfde zitting.  Voor het voorhoofd, bijvoorbeeld, injecteer ik Botox in de lijnen, onmiddellijk gevolgd door fillers.  In plaats van de gebruikelijke vijf tot zes maanden met een glad voorhoofd als alleen een filler wordt gebruikt, zal de combinatiebehandeling negen tot tien maanden duren. En het voorhoofd zal er gedurende die tijd een stuk beter uitzien, omdat de ingegroeide lijnen worden gladgestreken.

Rond de mond

Botox en fillers kunnen zelfs rond de mond worden gebruikt, waar fillers het snelst afbreken. Denk er eens over na: je mond is elk moment van de dag in constante beweging, en hoe meer beweging er is, hoe sneller de filler zal afbreken. Botox mag nooit in de lachrimpels worden geïnjecteerd, maar verdunde Botox shots kunnen bij de meeste mensen met succes worden gebruikt met fillers op de lippen en in de mondhoeken. Er zijn echter uitzonderingen: mensen die voor hun beroep extreem beweeglijke lippen nodig hebben, zoals zangers of hoornblazers, mogen nooit Botox in de buurt van hun mond krijgen, hoewel ze wel fillers kunnen krijgen.

Met deze combinatiebenadering kan je echt jaren van je gezicht afhalen. Het is een eenvoudige en snelle procedure die meestal ongeveer twintig minuten duurt. Onze persoonlijke mening is dat een combinatiebehandeling weliswaar duurder is, maar het geld waard is omdat de resultaten beter zijn en langer aanhouden.

Pin It on Pinterest